DR KOPANAKIS MDDR KOPANAKIS MD ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΟΡΟΥΜ

DRKLABS RADIO

LIVE

Εδώ ακούτε τις αγαπημένες μας μελωδίες όπως ακούγονται στα εργαστήρια μας σε ζωντανή αναμετάδοση 24/7Πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου Κτίριο Ρεξ Ιεράπετρα Κρήτη Τ.Κ. 72200 E-mail: drklabs@dr.com Τηλ.:  28420 89 178 Φαξ:  28420 89 179 Κλείστε Ραντεβού
αναζήτηση μόνο στο www.drkopanakis.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Copyright © 2014 Dr Kopanakis G. Konstantinos MD All Rights Reserved , (Με Την Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος ,  Απαγορεύεται Η Αντιγραφή Όλου Η Οιοδήποτε Μέρους) Web design: Dr Kopanakis G. Konstantinos MD Επιμέλεια περιεχομένου: Dr Kopanakis G. Konstantinos MD ΧΑΡΤΗΣ

Loading...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

          ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  INTERNATIONAL CERTIFICATIONS

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ -ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

SLIS ENTERPRISE

INFOMED

Σχετικά Υπηρεσίες Άρθρα Επικοινωνία Αγάλματα Πάρκο Ηρώων Πλατεία Φόρουμ Παιδομικροβιολογικό Μικροβιολογικό Αιματολογικό Ορμονολογικό Ανοσολογικό Αλλεργιογόνα Βιοχημικό Ανδρολογικό Γυναικολογικό Αρχείο Νέα

Ο μεταβολισμός των λιπών στα πειραματόζωα παρακάμφθηκε για να αποτρέψει τον πιό κοινό τύπο καρδιακών παθήσεων

                                                          22-04 Έτος 2014 Μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα: Dr ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MD   ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ


Ημερομηνία: 22 Απριλίου 2014    Περίληψη: Εργαζόμενοι με τα ποντίκια και τα κουνέλια, οι επιστήμονες της ομάδας Johns Hopkins έχουν βρεί έναν τρόπο να εμποδίσουν την ανώμαλη παραγωγή, τη μεταφορά και την αποδομή χοληστερόλης, αποτρέποντας επιτυχώς την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, την κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και την νούμερο ένα αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων. Η νόσος εκδηλώνεται όταν το λίπος (χοληστερινική αθηρωματική πλάκα) εναποτίθεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων με τον καιρό και τα καθιστά δύσκαμπτα, στενωμένα, μειώνοντας πολύ τη δυνατότητά τους να τροφοδοτήσουν με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο τον καρδιακό μύ και τον εγκέφαλο.

Εργαζόμενοι με τα ποντίκια και τα κουνέλια, οι επιστήμονες της ομάδας Johns Hopkins έχουν βρεί έναν τρόπο να εμποδίσουν την ανώμαλη παραγωγή, τη μεταφορά και την αποδομή χοληστερόλης, αποτρέποντας επιτυχώς την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, την κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και την νούμερο ένα αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων. Η νόσος εκδηλώνεται όταν το λίπος (χοληστερινική αθηρωματική πλάκα) εναποτίθεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων με τον καιρό και τα καθιστά δύσκαμπτα, στενωμένα, μειώνοντας πολύ τη δυνατότητά τους να τροφοδοτήσουν με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο τον καρδιακό μύ και τον εγκέφαλο.

Σε μία σειρά των πειραμάτων, περιέγραψε στις 7 Απριλίου στην κυκλοφορία περιοδικών, η ομάδα Johns Hopkins λέει ότι προσδιόρισε και σταμάτησε τη δράση ενός ενιαίου μοριακού ενόχου αρμόδιου για μια σειρά των βιολογικών δυσλειτουργιών που έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει κατάλληλα, να μεταφέρει και να αποδομήσει τη χοληστερόλη -- τη λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αγγεία εσωτερικά και πυροδοτεί τις καρδιακές παθήσεις.

Ο παραβάτης, οι ερευνητές λένε, είναι ένα μόριο λίπους-και-ζάχαρης αποκαλούμενο glycosphingolipid, ή GSL, που κατοικεί στις μεμβράνες όλων των κυττάρων, και είναι συνήθως γνωστός για τη ρύθμιση της αύξησης κυττάρων. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, οι επιστήμονες λένε, αποκαλύπτουν ότι αυτό το ακριβώς ίδιο μόριο ρυθμίζει επίσης τον τρόπο που ρυθμίζεται η χοληστερόλη απο το σώμα μας.Η ομάδα Johns Hopkins χρησιμοποίησε την ύπαρξη μίας ανθρώπινης ένωσης αποκαλούμενη  D-PDMP για να εμποδίσει τη σύνθεση του μορίου GSL, και με αυτόν τον τρόπο, απέτρεψε την ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων στα ποντίκια και τα κουνέλια τα οποία τάϊζαν μια πλούσια σε λίπη, χοληστερόλη-φορτωμένη διατροφή. Τα συμπεράσματα αποκαλύπτουν ότι D-PDMP εμφανίζεται να λειτουργεί με την παρεμπόδιση μιας ομάδας των γενετικών διαβάσεων που ρυθμίζουν τον λιπώδη μεταβολισμό σε πολλαπλάσια μέτωπα -- από τον τρόπο που τα κύτταρα παράγουν και απορροφούν τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα, στον τρόπο που η χοληστερόλη μεταφέρεται στους ιστούς και τα όργανα και μεταβολίζεται έπειτα από το συκώτι και απεκκρίνεται από το σώμα.

Τα «τρέχοντα αντι-χοληστερινικά φάρμακα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε ένα ενιαίο μέτωπο -- είτε με το φράξιμο της σύνθεσης χοληστερόλης είτε με την παρεμπόδιση του σώματος από το να απορροφήσει πάρα πολύ απο αυτή λέει ο υπεύθυνος ερευνητής Subroto Chatterjee, Ph.D., ένας καρδιο-μεταβολικός ειδικός στο κέντρο των παιδιών Johns Hopkins. «Αλλά atherosclerosis είναι ένα  πρόβλημα πολλών συντελεστών που απαιτεί τον ανώμαλο κύκλο χοληστερόλης σε πολλά σημεία. Με την παρεμπόδιση της σύνθεσης GSL, πιστεύουμε ότι έχουμε επιτύχει ακριβώς αυτό.»

Συγκεκριμένα, τα πειράματα έδειξαν ότι η επεξεργασία με D-PDMP οδήγησε σε: • μια πτώση στα επίπεδα των ζώων της αποκαλούμενης κακής χοληστερόλης ή low-density λιποπρωτεΐνης, LDL • μια πτώση σε οξειδωμένη LDL, μια ιδιαίτερα νοσογόνος μορφή λίπους που διαμορφώνεται όταν συναντά η LDL τις ελεύθερες ρίζες. Οξειδωμένη LDL κολλά εύκολα στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων, όπου αναφλέγει την φλεγμονή, που βλάπτει τα τοιχώματα των αγγείων και που προωθεί την αύξηση της αθηρωματικής πλάκας • ένα φορτίο στην καλή χοληστερόλης ή υψηλής πυκνότητας  λιποπρωτεΐνη, HDL, που είναι γνωστό οτι παρεμβαίνει στα αποτελέσματα της LDL όταν ανεβαίνει και • μια σημαντική πτώση τριγλυκεριδίων, ενός άλλου τύπου λίπους της αθηρωματικής νόσου.

Η θεραπεία απέτρεψε επίσης τις λιπαρές εναποθέσεις αθηρωματικής πλάκας και ασβεστίου  στα αγγεία των ζώων. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα ζώα σε μια καθημερινή θεραπεία D-PDMP ακόμα κι αν έφαγαν μια διατροφή φιαγμένη επάνω από 20 τοις εκατό τριγλυκεριδίων  -- το ανθρώπινο αντίτιμο της κατανάλωσης λιπαρού burger για πρόγευμα, το μεσημεριανό γεύμα και βραδυνό. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε, D-PDMP εμφανίζει ακρίβεια-στόχο στα χειρότερα υποπροϊόντα της σηματοδότησης της παρεκκλίνουσας αύξησης κυττάρων , όπως η οξειδωμένη LDL και τη δραστηριότητα ορισμένων χημικών ουσιών που τροφοδοτούν την ανάφλεξη φλεγμονής στο εσωτερικό των αγγείων , χωρίς αλλαγή στο μηχανισμό αύξησης των ίδιων των κυττάρων.

Η D-PDMP, που ήδη ευρέως χρησιμοποιείται στη βασική έρευνα για να εμποδίσει πειραματικά και να μελετήσει την αύξηση κυττάρων και άλλες βασικές λειτουργίες κυττάρων, κρίνεται ασφαλής στα ζώα, οι ερευνητές λένε. Παραδείγματος χάριν, τα ζώα στην τρέχουσα μελέτη δεν είχαν καμία παρενέργεια ακόμα και όταν δόθηκαν δόσεις D-PDMP 10 φορές υψηλότερες από την ελάχιστη αποτελεσματική δόση, βρέθηκε στη μελέτη. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει αυτήν την περίοδο ένα σύνθετο φάρμακο με D-PDMP, το οποίο προγραμματίζουν σύντομα να εξετάσουν σε άλλα ζώα και, τελικά, στους ανθρώπους.

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα τροποποιήθηκαν γενετικά για να στερηθούν μια πρωτεΐνη ουσιαστική στη αποδομή των λιπών και έτσι προδιατέθηκαν στην αθηροσκλύρηνση. Οι ερευνητές τάϊσαν τα ζώα μια πλούσια σε λίπη διατροφή κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, αλλά και έδωσαν σε ένα τρίτο των ζώων μια χαμηλή-δόση D-PDMP. Έδωσαν μια διπλή δόση του ίδιου ανασταλτικού παράγοντα σε έναν άλλο τρίτο και του ψευδοφαρμάκου στο υπόλοιπο.

Όταν οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος των αορτών των ζώων -- το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος και ένα που φέρνει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο του σώματος -- βρήκαν τις εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Όπως αναμενόταν, οι αορτές των ποντικιών που πήραν το ψευδοφάρμακο είχαν γίνει παχύτερες από τη συσσώρευση των εναποθέσεων λίπους και ασβεστίου μέσα τους. Οι αορτές των ποντικιών στην χαμηλή-δόση D-PDMP, εντούτοις, ήταν σημαντικά λεπτύτερες με λίγη έως καθόλου στένωση. Στην έκπληξη των ερευνητών, ο Chatterjee λέει, τα ποντίκια που τρώνε τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα και που θεράπευσαν με την υψηλή-δόση D-PDMP είχαν σχεδόν τις αρτηρίες καθαρές χωρίς στένωση, όμοιες με εκείνες των υγιών ποντικών.

Έπειτα, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο καλά και πόσο γρήγορα το αίμα ταξίδεψε μέσω των αιμοφόρων αγγείων των ζώων. Η πιό αργή απόφραξη σημάτων ροής αίματος του αγγείου είναι ένας δείκτης αθηρωμάτωσης. Τα αγγεία των ποντικών που τάϊσαν μια πλούσια σε λίπη διατροφή συν D-PDMP είχαν την κανονική ροή αίματος. Τα ποντίκια που ελάμβαναν μια πλούσια σε λίπη διατροφή χωρίς D-PDMP προβλέψιμα είχαν καθυστερημένη τη ροή αίματος.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα κύτταρα από το ήπαρ των ζώων -- η κύρια περιοχή της σύνθεσης και της αποδομής λιπών -- παρατήρησαν τις χαρακτηρισμένες διαφορές στην έκφραση διάφορων γονιδίων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό χοληστερόλης. Η δραστηριότητα αυτών των γονιδίων ανακοινώνεται από τα επίπεδα ενζύμων που παράγουν, ο Chatterjee λέει. Τα ποντίκια που θεραπεύθηκαν με D-PDMP είχαν ειδικότερα τα πιό υψηλά επίπεδα δύο ενζύμων αρμόδιων για τη διατήρηση λεπτής ισσοροπίας της ομοιόστασης του σώματος με τη ρύθμιση των κυττάρων να προσλαμβάνουν και να αποδομούν τη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες λένε, ο ανασταλτικός παράγοντας εμφανίστηκε να ενθαρρύνει τη δράση και την αποτελεσματικότητα μιας κατηγορίας πρωτεϊνικών αντλιών στο κύτταρο αρμόδιων για τη διατήρηση των υγιών επιπέδων χοληστερόλης με τη μεταφορά της χοληστερόλης μέσα και έξω από την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ποντίκια θεραπευθέντα με τον τρόπο αυτό είχαν τα πιό υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνικής λιπάσης , ένα ένζυμο αρμόδιο για την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων. Μια ανεπάρκεια σε αυτό το ένζυμο προκαλεί την επικίνδυνη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων αίματος.

Η θεραπεία με D-PDMP ώθησε επίσης τη δραστηριότητα ενός ενζύμου αρμόδιου για την αποδόμηση του σώματος των λιπών με τη μετατροπή αυτών των λιπών σε χολή, την ουσία που διαλύει τα λίπη και εκκρίνεται από το ήπαρ.Σε ένα τελικό σύνολο πειραμάτων, οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας με D-PDMP σε δύο ομάδες υγιών κουνελιών, και οι δύο ταϊσμένες με πλούσιες σε λίπη διατροφές, με τα μισά από αυτά να λαμβάνουν την θεραπεία. Τα κουνέλια που έφαγαν τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα ανέπτυξαν όλα τα κλασικά σημάδια αθηροσκλήρυνσης -- λιπαρή συγκέντρωση πλακών στις αρτηρίες και τα δύσκαμπτα, στενομμένα αιμοφόρα αγγεία.Τα επίπεδα χοληστερόλης τους έφτασαν σχεδόν τις 17 μονάδες πολύ υψηλός αριθμός. Σε αντίθεση, τα κουνέλια που θεραπεύτηκαν με D-PDMP ποτέ δεν ανέπτυξαν αθηροσκλήρυνση. Τα επίπεδα χοληστερόλης τους παρέμειναν επίσης κανονικά ή σχεδόν-φυσιολογικά. Οι οργανώσεις παγκόσμιας υγείας υπολογίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη αφαιρεί 2.6 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υψηλή - χοληστερόλη, σύμφωνα με τα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ κέντρα ελέγχου ασθενείας και πρόληψης. Τα τρέχοντα αντι-χοληστερινικά φάρμακα όπως οι στατίνες δεν έχουν καμία επίδραση στο ένα τρίτο των ασθενών παγκοσμίως σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών.                                                                                                                                                                                                                                                             Πηγή:  Johns Hopkins