DR KOPANAKIS MDDR KOPANAKIS MD ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΟΡΟΥΜ

DRKLABS RADIO

LIVE

Εδώ ακούτε τις αγαπημένες μας μελωδίες όπως ακούγονται στα εργαστήρια μας σε ζωντανή αναμετάδοση 24/7Πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου Κτίριο Ρεξ Ιεράπετρα Κρήτη Τ.Κ. 72200 E-mail: drklabs@dr.com Τηλ.:  28420 89 178 Φαξ:  28420 89 179 Κλείστε Ραντεβού
αναζήτηση μόνο στο www.drkopanakis.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Copyright © 2014 Dr Kopanakis G. Konstantinos MD All Rights Reserved , (Με Την Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος ,  Απαγορεύεται Η Αντιγραφή Όλου Η Οιοδήποτε Μέρους) Web design: Dr Kopanakis G. Konstantinos MD Επιμέλεια περιεχομένου: Dr Kopanakis G. Konstantinos MD ΧΑΡΤΗΣ

Loading...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

          ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  INTERNATIONAL CERTIFICATIONS

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ -ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

SLIS ENTERPRISE

INFOMED

Σχετικά Υπηρεσίες Άρθρα Επικοινωνία Αγάλματα Πάρκο Ηρώων Πλατεία Φόρουμ Παιδομικροβιολογικό Μικροβιολογικό Αιματολογικό Ορμονολογικό Ανοσολογικό Αλλεργιογόνα Βιοχημικό Ανδρολογικό Γυναικολογικό Αρχείο Νέα

Καλλιέργεια κολπικού-τραχηλικού υγρού

Η καλλιέργεια του κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος αποτελεί αναντικατάστατη εξέταση για τη διάγνωση λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας (γεννητικού συστήματος της γυναίκας), καθώς απομονώνει και ταυτοποιεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό , απαραίτητη διαγνωστική διαδικασία για τον γυναικολόγο που πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το παθογόνο αίτιο.


Τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν μία γυναίκα στον γυναικολόγο της είναι :


Κνησμός

Αυξημένες εκκρίσεις ( υγρά κίτρινα ή λευκά ,πράσινωπά ορισμένες φορές αιματηρά ή πυώδη, μερικές φορές δύσοσμα)

Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Αίσθημα καύσου

Δυσκολία στην ούρηση
Ορισμένα από τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα είναι :


Μύκητες

Τριχομονάδες

Gardnerella Vaginalis (μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα)

και πολλά άλλα αναλόγως με τις συνθήκες που επικρατούν στο ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε οργανισμού στην εκάστοτε περίπτωση.

Οι μύκητες αποτελούν τη συχνότερη αιτία κολπίτιδας με τάση αύξησης τα τελευταία χρόνια

(Προσοχή: Οι μύκητες για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου είδους ανέπτυξαν αντοχές στις αντιμυκητιασικές θεραπείες και πλέον σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητο το μυκητόγραμμα.Το να λαμβάνετε απο μόνοι σας θεραπεία είναι μεγάλο σφάλμα, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.)


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν , και πολλές φορές υποτροπιάζουν παρά τη θεραπεία. Απομονώνονται και από το έντερο του ανθρώπου , πολλές φορές αποικίζουν σε μικρή συγκέντρωση τον κόλπο, αλλά βρίσκονται και στο περιβάλλον , σε μέρη που ευνοούν την ανάπτυξη τους ( υγρασία,πετσέτες,άμμος κλπ)


Δεν είναι απαραίτητο να λάβει θεραπεία ο σύντροφος εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις διότι δεν έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα οτι επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα της θεραπείας ή τις υποτροπές της κολπίτιδας.


Προκαλούν κνησμό (πολλές φορές έντονο), και λευκωπά υγρά.


Πιο σπάνια κολπίτιδα προκαλείται από ένα παράσιτο, την τριχομονάδα το οποίο είναι μεταδοτικό κάτω απο ορισμένες συνθήκες.


Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα απομόνωσης της έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της τήρησης των κανόνων υγειινής και των ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης.


Μπορεί να προκαλέσει αυξημένα υγρά ,λίγο κνησμό και αίσθημα καύσου αλλά μερικές φορές δεν έχει έντονα συμπτώματα


Άλλο ένα μικρόβιο αίτιο κολπίτιδας-τραχηλίτιδας είναι και η Gardnerella Vaginalis


Προκαλεί χαρακτηριστική έντονη δυσοσμία ( οσμή ιχθύος ) και γκριζοπράσινες εκκρίσεις. Συνήθως συνυπάρχει με άλλα αναερόβια μικρόβια και καταστέλλει τη φυσιολογική χλωρίδα.


Πολλές φόρες ταυτόχρονα με τη λήψη του κολπικού επιχρίσματος ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει και καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος για την αναζήτηση άλλων μικροβίων όπως είναι το μυκόπλασμα, το ουρεάπλασμα και τα χλαμύδια που προκαλούν τραχηλίτιδες ή ακόμα και του γονοκόκκου αν από την κλινική εικόνα υποπτεύεται την ύπαρξη τους.


ΛΗΨΗ ΚΟΛΠΙΚΟΥ – ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Για να γίνει σωστά η απομόνωση και η ταυτοποίηση του μικροβίου πρέπει να γίνει η σωστή λήψη, καλό είναι να έχει προηγηθεί πλύσιμο με υγρό κρεμοσάπουνο κατάλληλο για τις ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας με ουδέτερο ph την προηγούμενη ημέρα της λήψης.

Η λήψη πραγματοποιήται  απο τον μικροβιολόγο έιτε απο τον γυναικολόγο με βαμβακοφόρο στυλεό τύπου μπατονέτας (σαν κι αυτό που κάνουμε καθαρισμό στα αυτιά μετά το μπάνιο) λαμβάνωντας υγρό απο το βάθος του κόλπου ή την επιφάνεια του τραχήλου με απαλές περιστροφικές κινήσεις (Δεν δημιουργείται πόνος)

Στα εργαστήρια μας δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή λήψη και επεξεργασία του επιχρίσματος, καθώς και χρησιμοποιούμε σύγχρονα υλικά σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή επιστημονικά δεδομένα.


Χρησιμοποιούνται ειδικοί στυλεοί για τα κοινά μικρόβια και για τη λήψη των χλαμυδίων, καθώς και ειδικά καλλιεργητικά υλικά ,για την ταυτοποίηση ακόμα και των πιο απαιτητικών μικροβίων όπως είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα και ο γονόκοκκος και τα αναερόβια.


Κάθε δείγμα θα ακολουθήσει τη χρώση gram και την άμεση μικροσκόπηση νωπού μη χρωματισμένου υλικού


Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την άμεση μικροσκόπηση, τον ταυτοποιημένο απομονωμένο πιθανό παθογόνο μικροοργανισμό και το αντιβιόγραμμα όπου αυτό χρειάζεται, ώστε ο γυναικολόγος να έχει πλήρη εικόνα της καλλιέργειας και να μπορέσει να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία.